Deska do krojenia bez wątpienia jest niezbędnym elementem każdej kuchni. Bez nich trudno będzie nam przygotować nawet prostą kanapkę, nie wspominając już o bardziej skomplikowanych potrawach. Kupując deskę warto zwrócić uwagę na deski bambusowe. Są one przeważnie tańsze, lżejsze i bardziej ekologiczne niż zwykła deska drewniana.

Deski bambusowe do krojenia – zalet nie brakuje

Wiele osób błędnie uważa, że deski drewniane oraz deski do krojenia bambusowe są tym samym. Tymczasem jest zupełnie inaczej. Chociaż na pierwszy rzut oka deski bambusowe i deski drewniane wyglądają podobnie, to w praktyce bardzo się od siebie różnią.

Deski do krojenia bambusowe nie są wykonane z drewna, a ze specjalnie sprasowanej i ułożonej w poprzek trawy. Dzięki temu do ich produkcji nie wykorzystuje się żadnych szkodliwych klejów. Co więcej, deski bambusowe są niezwykle wytrzymałe oraz odporne na uszkodzenia. Kolejną zaletą jest fakt, że deski bambusowe szybko wysychają, dzięki czemu nie wsiąka w nie woda oraz inny płyny.

Ekologiczna i tańsza

Zaletą desek bambusowych jest także ich cena. Przeważnie są one tańsze niż zwykłe deski drewniane, co wynika z faktu, że sam bambus szybko rośnie i jest często zbierany. Deski bambusowe są także bardziej ekologiczne i przyjazne dla środowiska, a do tego nie stępią tak szybko noży, jak inne rodzaje desek. Żeby deski do krojenia bambusowe długo nam służyły, warto przed pierwszym użyciem przesmarować je olejem roślinnym i odczekać od 12 do 24 godzin.